Lody o smaku Bułeczek Mlecznych
Składniki
2 Bułeczki Mleczne Dan Cake
200 ml mleka
400 ml śmietanki 30%
3 żółtka
60 g cukru brązowego
1 laska wanili

Poznaj lodowe Bułeczki Mleczne
Przełamanie pierwszych lodów wcale nie musi być trudne… Szczególnie gdy masz lody o smaku Bułeczek Mlecznych. Dmuchaj na zimne i już teraz sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie.
Sposób przygotowania
Krok 1
Bułeczki Mleczne wstawiamy do zamrażalnika.
Krok 2
Śmietankę z mlekiem wlewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania.
Krok 3
W misce ubijamy na jasną puszystą masę jajka z cukrem brązowym. Następnie dodajemy 1/3 gorącej masy mlecznej do jajek i mieszamy energicznie. Po połączeniu się składników wlewamy całość z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, tak aby masa się nie zagotowała (wtedy się zważy), ale żeby zgęstniała. Powinna delikatnie oblepiać łyżkę. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i miąższ ze środka dodajemy do masy. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie przelewamy do formy keksowej i wkładamy do zamrażalnika.
Krok 4
Co 25 min trzeba wyciągnąć formę i zamieszać – tak, aby w masie nie tworzyły się kryształki lodu. Tą czynność trzeba powtórzyć 3 razy i podczas ostatniego mieszania dodać pokruszone Bułeczki Mleczne Dan Cake z zamrażalnika (dzięki zmrożeniu będzie je łatwiej pokruszyć).

