Lody o smaku Bułeczek Mlecznych

Składniki

2 Bułeczki Mleczne Dan Cake

200 ml mleka

400 ml śmietanki 30%

3 żółtka

60 g cukru brązowego

1 laska wanili

Poznaj lodowe Bułeczki Mleczne

Przełamanie pierwszych lodów wcale nie musi być trudne… Szczególnie gdy masz lody o smaku Bułeczek Mlecznych. Dmuchaj na zimne i już teraz sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie.

 

 

Sposób przygotowania

 

Krok 1

Bułeczki Mleczne wstawiamy do zamrażalnika.

 

Krok 2

Śmietankę z mlekiem wlewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania.

 

Krok 3

W misce ubijamy na jasną puszystą masę jajka z cukrem brązowym. Następnie dodajemy 1/3 gorącej masy mlecznej do jajek i mieszamy energicznie. Po połączeniu się składników wlewamy całość z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, tak aby masa się nie zagotowała (wtedy się zważy), ale żeby zgęstniała. Powinna delikatnie oblepiać łyżkę. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i miąższ ze środka dodajemy do masy. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie przelewamy do formy keksowej i wkładamy do zamrażalnika.

 

Krok 4

Co 25 min trzeba wyciągnąć formę i zamieszać  – tak, aby w masie nie tworzyły się kryształki lodu. Tą czynność trzeba powtórzyć 3 razy i podczas ostatniego mieszania dodać pokruszone Bułeczki Mleczne Dan Cake z zamrażalnika (dzięki zmrożeniu będzie je łatwiej pokruszyć).

 

Sprawdź inne przepisy