Jagodowy sernik na zimno ze spodem z Bułeczek Mlecznych

Składniki

Bułeczki Mleczne Dan Cake (ok. 5 sztuk)

jagody (500 g)

śmietana 36% (250 g)

twaróg sernikowy (500 g)

cukier (60 g)

żelatyna (3 łyżki)

woda (70 ml)

kwiaty jadalne

borówki (100 g)

Sernik z rodzynkami czy bez?

Nie ważne, który sernik wolisz. Ważne, że z tym przepisem pokochasz jagodowy sernik na zimno z Bułeczkami Mlecznymi.

 

 

Sposób przygotowania

 

Krok 1

W miseczce zalewamy żelatynę bardzo gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie w garnku miksujemy 500 g jagód na w miarę gładką masę.

 

Krok 2

W misce umieszczamy mocno schłodzony twaróg sernikowy, śmietankę 36% oraz cukier. Ubijamy na gładką i puszystą masę. Dno tortownicy (im mniejsza tortownica tym lepiej – np. 17 cm lub 19 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Bułeczki Mleczne kroimy na 3-centymetrowe kawałki i układamy ściśle na dnie tortownicy.

 

Krok 3

Do masy serowej dodajemy zmiksowane borówki i schłodzoną żelatynę. Wszystko mieszamy tak długo, aż składniki połączą się na gładką masę. Całość wlewamy do tortownicy na spód z Bułeczek Mlecznych. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Podajemy ze świeżymi kwiatami i borówkami.

 

 

Sprawdź inne przepisy