Deser karmelowy z Bułeczkami Mlecznymi

Dobry karmel zawsze wraca razem z pysznym deserem

Mamy dla Ciebie słodką propozycję deseru, która najlepiej smakuje w karmeralnej atmosferze.

Sposób przygotowania:

Krok 1.

W misce umieszczamy mocno schłodzony serek mascarpone oraz śmietankę 36% – produkty powinny być bardzo zimne, w innym wypadku nie ubiją się. Ustawiamy mikser na najwyższe obroty i ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Dodajemy cukier-puder i jeszcze przez moment miksujemy.

 

Krok 2.

Przygotowujemy 4 szklanki i na dno każdej z nich wkładamy kawałeczki z jednej poszarpanej Bułeczki Mlecznej. Do każdej z nich wkładamy masę serową i całość umieszczamy w lodówce.

 

Krok 3.

Teraz możemy przygotować polewę ze słonego karmelu. W rondelku z grubym dnem topimy na małym ogniu biały cukier (ale nie mieszamy go). Gdy cukier się stopi i zacznie zmieniać kolor, dodajemy wodę i energicznie mieszamy rózgą kuchenną (na początku karmel może pryskać, ale spokojnie, to normalne!). Gotujemy przez następne 5 minut i mieszamy, aż cukier całkowicie rozpuści się w wodzie. Dodajemy śmietankę, masło i szczyptę soli oraz mieszamy do połączenia się składników. Odkładamy do przestudzenia.

 

Krok 4.

W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę 36% i cukier-puder. Następnie ubijamy na sztywną masę, przekładamy do szprycy cukierniczej (lub używamy łyżki) i nakładamy na gotowy deser. Całość posypujemy granolą i oblewamy resztką karmelu. Wstawiamy do lodówki przed podaniem.